Het SNA-keurmerk
Het SNA-keurmerk is het keurmerk voor de uitzendsector en aannemers van werk en is ontwikkeld om de risico’s van inleners van arbeid en opdrachtgevers van werk te beperken. Detacheerders en payrollondernemingen vallen eveneens onder de reikwijdte van het keurmerk omdat ook zij arbeid ter beschikking stellen. Op basis van de huidige wetgeving lopen deze partijen het risico dat zij aansprakelijk worden gesteld voor verplichtingen uit arbeid die door de uitlener of (onder)aannemer niet zijn voldaan. Bedrijven met het SNA-keurmerk worden periodiek gecontroleerd op hun verplichtingen uit arbeid, waardoor het risico voor de inlener en uitbesteder van werk wordt beperkt.
Per 1 juli 2012 geldt er een fiscale vrijwaring inzake de inlenersaansprakelijkheid. Dit betekent dat inleners die werknemers inlenen van een uitzendonderneming met het SNA-keurmerk gevrijwaard kunnen worden van eventuele aansprakelijkheidsstelling door de Belastingdienst ten aanzien van niet betaalde loonheffingen en omzetbelasting door de uitlener. De voorwaarden voor vrijwaring zijn te vinden in de ‘wijziging leidraad invordering 2008’ van 27 juni 2012.
De ondernemingen met een SNA-keurmerk worden beoordeeld op hun verplichtingen uit arbeid, te weten:
- De identificatie van de onderneming;
- De aangifte en afdracht van (in Nederland) verschuldigde loonheffingen en omzetbelasting;
- Loonbetaling niet in strijd met de Wet minimumloon en minimum vakantiebijslag;
- Het uitvoeren van identiteitscontrole en controle op het gerechtigd zijn tot het verrichten van arbeid in Nederland;
- Het voorkomen van risico’s op aansprakelijkstelling en boetes voortvloeiend uit in- en doorlenen of uitbesteden van werk.
Het VCU-certificaat
Het VCU-certificaat is bedoeld voor werkzaamheden waar verhoogde risico`s aan zijn verbonden, bijvoorbeeld in de bouw of de industrie. Uitzendbureaus zijn wettelijk niet verplicht om met een VCU-certificaat te werken en maar er zijn steeds meer opdrachtgevende bedrijven die naar een dergelijk certificaat vragen. De bedrijven die wel om gecertificeerde uitzendkrachten vragen, zijn over het algemeen namelijk zeer tevreden over het functioneren van de VCU-certificering. Een woordvoerder van Shell stelt in dit verband dat het geruststellend is om te weten dat alle werknemers goed zijn geïnstrueerd over de werkomstandigheden, de aard van het werk en de eventuele risicovolle situaties die zich kunnen voordoen.
Om VCU-gecertificeerd te worden, moeten de medewerkers een VCA-cursus volgen (indien gevraagd door de opdrachtgever) en moet het uitzendbureau (of detacheringsbureau) voldoen aan de vragen in de Veiligheids Checklist voor Uitzendbureaus (VCU). De vragen die hier in staan hebben betrekking op Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) en moet u positief kunnen beantwoorden. Maar u moet dit ook kunnen aantonen! Middels een VCU-handboek beschrijft u de veiligheidsprocedures in uw bedrijf om aan de VCU-checklist te voldoen. Een onafhankelijke instantie beoordeelt uw bedrijf en reikt het VCU-certificaat uit.
Een gecertificeerd VCU-systeem biedt de uitzendorganisatie de volgende voordelen:
- u voldoet tevens aan de verplichtingen vanuit de Arbo-wet
- veiligheidsbewustzijn bij medewerkers
- betere organisatie t.a.v. werken op locatie
- ‘in business’ blijven bij opdrachtgevers die VCU eisen
Om het VCU-certificaat te behalen hoeft u dit wiel niet opnieuw uit te vinden. Dat hebben wij al voor u gedaan. Door het doorlopen van een strak stappenplan zetten wij een goed werkend, maar zeer praktisch VCU-systeem neer in uw organisatie. Nieuwhuis Consult heeft een ruime ervaring in de uitzendbranche.